Jagnięcina w ziołach na sposób norweski (trochę ;))

Tym razem przepis norweski, a przynajmniej stosowany często w norweskich domach :) Jagnięcina jest jednym z dań, które Norwedzy przyrządzają na Wielkanoc. Dodam, że przepis należy do tych łatwych :)
Ja przyrządzałam jagnięcinę pierwszy raz w życiu i tak się tym przejęłam, że nie zrobiłam żadnych zdjęć, po za zdjęciem przedstawiającym efekt końcowy.

Składniki:
* 1 stek jagnięcy (ok. 2,5 kg)
* 3 ząbki czosnku
* 3-4 łodygi świeżego rozmarynu lub 1,5 łyżeczki suszonego
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* 2 łyżki oliwy z oliwek

Jagnięcinę nacieramy solą i pieprzem. Łodygi rozmarynu oraz pokrojone ząbki czosnku wkładamy w kieszonki/dziurki zrobione nożem w mięsie. Jeśli nie mamy świeżego rozmarynu, możemy mięso natrzeć suszonym, a w kieszonki włożyć tylko czosnek. Polecam, tak przygotowane mięso, włożyć do kilka godzin do lodówki.
Kto jest niecierpliwy może przygotowane mięso od razu włożyć do naczynia żaroodpornego, do którego nalał już 2 łyżki oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 125 stopni Celsjusza. W tej temperaturze jagnięcina powinna piec się przez 2,5 - 3 godziny.
W ten oto prosty sposób można ucieszyć swoje podniebienie soczystym stekiem jagnięcym :)

Ja podałam jagnięcinę z delikatnymi migdałowymi ziemniakami, ciemnym sosem z czerwonego wina oraz sparzonymi wrzątkiem brokułami. Do tego, kto chciał mógł poczęstować się żurawiną. Lubię prostotę, ot co :)
W wersji norweskiej powinnam podać jagnięcinę z fløtepoteter (ziemniakami zapiekanymi w śmietanie z czosnkiem) lub w wersji bardziej ekskluzywnej z fløtegratinerte poteter (czyli ziemniakami Dauphinoise albo inaczej francuską zapiekanką ziemniaczaną z Delfinatu). Dla mnie, całkowitego laika, jest to jedno i to samo :)

PS. W Norwegii można kupić już gotowe sztuki mięsa, natarte ziołami i gotowe do pieczenia :)

Smacznego! :)
Reakcje:

6 komentarzy:

  1. nie słyszałam o ziemniakach migdałowych.. prawdę mówiąc myślałam że to niewprawne męska ręka tak ociosała bulwy, hihi :)

    a swoją drogą chyba nie jadłam jagnięciny nigdy..

    OdpowiedzUsuń
  2. @iwona-1984
    Ziemniaki migdałowe są bardzo delikatne i wystarczy im jedynie 15 minut gotowania, również w mundurkach.

    OdpowiedzUsuń
  3. marzy mi si jagnięcina ale u mnie jakoś trudno ją dostać! co mnie smuci... danie wygląda smakowicie i z chęcią bym je wypróbowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że trudno bywa ze zdobyciem jagnięciny. Ostatnio kupiłam ładny kawałek jagnięciny i będę znowu piekła mięsko, bo oboje je polubiliśmy.

      Usuń