Dzisiejszy obiad

Dzisiejszy obiad postanowiłam zaliczyć do swoich kulinarnych sukcesów :) Z moim umiejętnościami fotografowania już gorzej, ponieważ mój aparat mnie nie posłuchał i nie zapamiętał (!) większości zrobionych zdjęć :( A taka byłam dumna ze sposobu podania przygotowanej przeze mnie ryby :P

W dzisiejszym menu gościł u mnie pstrąg z serem camambert i marmoladą pomarańczową podany na rukoli :)

A oto składniki, których potrzebujesz, by cieszyć się taka potrawą:
4 filety z pstrąga
ulubiony ser camambert
marmolada z pomarańczy (najlepiej bez cukru i ze kawałkami skórki z pomarańczy)
orzechy włoskie
bagietka
oliwa z oliwek
pomidorki koktajlowe
rukola
winogrona
pomarańcze


Każdy z filetów z pstrąga nacinałam, robiąc coś w stylu szpary, w której układałam ser, orzechy włoskie oraz marmoladę (właśnie w takiej kolejności). Oczywiście składniki "wychodziły" z tego nacięcia na całą powierzchnię filetów.
Filety ułożyłam na folii do pieczenie w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenie to około 30 minut.
W tym samym czasie pokroiłam bagietkę na kromki, każdą kromkę posmarowałam oliwą z oliwek i posypałam odrobinę różnymi ziołami. Tak przygotowane kromki wstawiłam do piekarnika na 2-3 minuty pod koniec pieczenia ryby. Były pysznym dodatkiem do ryby.
Na talerze rozłożyłam wcześniej umytą rukolę, pomidorki koktajlowe, winogrona oraz kawałki obranej ze skórki pomarańczy, zostawiając na środku miejsce na pstrąga.
Niestety zdjęć końcowych brak, o czym pisałam na początku :(

Dodam jeszcze, że przepis jest elastyczny :) I tak, zamiast pstrąga można użyć łososia, a zamiast marmolady pomarańczowej - figową. To samo dotyczy sałaty. Ja uwielbiam rukolę, ale każdy może ją zastąpić swoją ulubioną lub taką, jaką ma akurat pod ręką. Zamiast orzechów włoskich można użyć innych, np. migdałów :)

6 komentarzy:

  1. Podziwiam Asa za ten ser ! Ja uwielbiam pleśniaki ale ten to tak dryfi, że nie daje rady jak jest w lodówce !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taki zapaszek :P Ale, wierz mi, ten był mało cuchnący :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Musisz mu to koniecznie powiedzieć :D

      Usuń
  4. ciekawe połączenie.. ale nie odważyłabym się sama na przyrządzenie takiego posiłku..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale w tym cały urok takiego posiłku, że jest niesamowicie prosty w przygotowaniu

      Usuń